20.2.2018

RENDSZER LEÍRÁSA

A Stopviz egy elektronikus biztonsági eszköz, amely csörepedés és csötörés esetében megelőzze a különböző káreseményeket úgy hogy elzárja az épület vízellátását.
A Stopviz ezen kívül rendelkezik még egyedülálló képességgel mivel képes észlelni és felismerni a hosszú távú kisvízkivételeket, mint például a folyóvizet a WC-ben vagy csepegtető vízcsapot, és evel még költségmegtakarítást is eredményez a víz és a szennyvíz számára.

A Standard Stopviz Mono három komponensből áll:

 • vízmérő (mpulzusgeneráló egység), amely folyamatosan méri a vízkivételt és információt ad minden egyes elfogadot liter vízről
 • vezérlőegység ( Elektromos szekrény+megszakító) amely figyeli a beérkező információkat a vízmérőtől
 • elektromágneses zárószelep (elektromágneses acél gömbcsap) amely csőrepedés esetén a vezérlőegység parancsára elzárja a vízellátást.
  A stopviz telepítése és beállítása nem korlátozza az ingatlan normál működését.

Vezérlőegység

A vezérlőegység értékeli a impulzusgeneráló egység által szolgáltatott információkat. Az ügyfelek igényei szerint a vezérlőegység csatlakoztatható például a központi védelmi rendszerhez, vagy gsm modul figyelmeztető SMS-üzenet küldéséhez.

Elektronikus kimenettel ellátott vízmérő (impulzusgenerátor)

Az elektronikus kimenettel ellátott vízmérő szolgál mint a vízáramlás adatforrása a vezérlőegység számára. A vízmérőt a fő tápvezetékre a lehető legközelebb kell elhelyezni a vízművekhez tartozó vízmérőhöz és a stopviz rendszerhez. A rendszer megfelelő működéséhez a vízmérőt vízszintes csővezetékre kell felszerelni. Ha függőleges csővezetékre van szerelve az eszköz megbízhatatlan lehet. A vízmérő figyeli a csővezetéken átfolyó vízáramlást és az elektronikus kimeneten keresztül továbbítja a vízáramlási értékeket a vezérlőegységnek amely értékeli a beérkező információkat a vízmérőtől és baleset észlelésekor utasítja a vízellátáselzárását.
A vízmérő egy kábelt tartalmaz a vezérlőegység csatlakoztatáshoz.

A cső méreteihez DN 20 ( azaz ¾“ menet) ENBRA EV I vízmérőket szállítunk impulzus kimenettel, a csőméretekhez DN 25-DN 40 (azaz 1 “- 1½”) majd Sensus 420 vízmérők egy HRI impulzusgeneráló egységgel. A karimás csatlakozásokhoz a Sensi MeiStream Plus vízmérőt általában HRI Mei-vel szállítjuk. Az ENBRA vízmérőn kívül ezek a vízmérők elhelyezhetők a vízcsőhálózatban, mivel ellenállnak a vízzel való áradásnak. Az összes vízmérő dokumentációját megtalálja lásd a Letöltés.

Elektromágneses acél gömbcsap (elektromágneses zárószelep)

A Stopviz rendszer harmadik legfontosabb szerkezeti eleme az elektromágneses acél gömbcsap. Szereljünk a tápvezetékre a lehető legközelebb a fő vízzáráshoz.  Ha a vezérlő egység vészhelyzetet értékel, akkor az elektromágneses zárószelep a vezérlő egység parancsára elzárja a vízellátást és így megakadályozza lehetséges károsodást az ingatlanra amit a vízszivárgás okozna.

Elektromágneses acél gömbcsap (elektromágneses zárószelep)

A Stopviz rendszer alapkivitelben két fajta szelepell szállítható:

1) egyfunkciós hajtásu szelep (MPA)

 • Kapcsolóüzemű tápfeszültség 24V DC , dimenzió DN20-DN50, kézi működtetés lehetséges
  • NO- normál ( áram nélkül) nyitva
  • NC-normál (áram nélkül) zárva
 • Kapcsolóüzemű tápfeszültség 230V AC, DN20-DN100, kézi működtetés nélkül
  • NO- normál ( áram nélkül) nyitva
  • NC-normál (áram nélkül) zárva

2) kétfunkciós hajtásu szeleppel JEXME, kézi működtetés nélkul

 • Kapcsolóüzemű tápfeszültség 24V DC , dimenzió DN20-DN50.
 • Kapcsolóüzemű tápfeszültség 230V AC, dimenzió:DN20-DN100

A szállított gömbcsapokat a következő jellemzők jellemzik:

 • Vízkő és üledékkel szemben ellenálló.
 • Nagy áramlási sebességgel – fontos a nagyobb épületeknél ahol nagy a vízkivétel vagy alacsony a víznyomás.
 • Áramfelvétel csak nyitás / záráskor – lehetséges szünetmentes tápegység használata.
 • IP-védettség IP67-por és árvízi ellenállás (például hó olvadás a házi vízcsőhálózatban).
 • Kézi üzemelés áramkimaradás esetén.
 • Rozsdamentes acél – alkalmas ivóvízzel való érintkezésre.

Karima kőzé épithető visszacsapó elektromos hajtással

A fedél (szárny) ugyanazon az elven működik, mint egy gömbcsap, csak a becsukódásnál és a nyílásnál nem forog egy fúrt gömbön, de egy lapos lemezzel. Karima kőzé épithető visszacsapó használunk a DN 50 fölött karimás csatlakozásokhoz. Szemben a karimás változatokkal, a gömbcsapok előnye az alacsonyabb szárnyak ára.

STOPVIZ gömbcsap nélkül (jelző)

Olyan esetekben mikor nemlehetséges hagyni a stopviz által a vízellátás megszüntetését tudunk biztosítani gömbcsap nélkül STOPVIZ rendszert.Csőrepedés vízszivárgás esetén a STOPVIZ elküldi az információt az üzemeltetőnek (pl. SMS üzenet vagy más jelzést). Ez a helyzet például olyan épületekre vonatkozik, amelyeknek tűzcsapja ivóvízzel rendelkezik. A csőrepedés és vízszivárgás esetén a STOPVIZ elzárja a tűzcsap vízellátását is. Tűz esetén a tűzoltáshoz használt vizet a tuzcsapokból a STOPVIZ ezt a helyzetett vészhelyzetnek (csőrepedésnek) tekintené és bezárná a tűzcsap vízellátását és evel automatikusan megakadályozná a szükséges tűzoltást. Ezért a tűzcsapokra speciális vízmérővel rendelkezünk szelep nélkül speciálisan módosított szoftverrel. Olyan épületekben amelyeknek a tűzcsapok speciális csővezetékkel vannak ellátva a teljes vízelosztást speciális STOPVIZ rendszerrel lehet felszerelni.
Már a kevés menyiségu víz felhasználását is a tűzcsapból értesíti az érintett személyeknek a tűzvezetékből való vízszivárgásról vagy a tűzoltás megkezdését tűz esetén.